Bu genç kız, yapay zekaya dayalı şekilde göz hastalığını hızlıca teşhis eden bir uygulama icat etti

Diyabetin körlüğe yol açabildiğini muhtemelen duymuşsunuzdur. Bu komplikasyona diyabet retinopatisi (DR) adı veriliyor ve retinadaki kan damarları dereceli olarak zarar gördüğü zaman meydana geliyor. Dünyadaki önlenebilir körlüğün başlıca sebebini oluşturuyor.

Tarama ve erken teşhis, bu sorunu tedavi etmek için çok önemli, fakat tüm vakaların yüzde 50"sinden fazlası fark edilmeden sonuçlanıyor. Şimdi, Hindistan"daki dedesine DR teşhisi konulan 16 yaşındaki Kavya Kopparapu, bunun için basit, ucuz ve yeni bir tarama aracı icat etti.

https://www.youtube.com/watch?v=kLx4ey4d8DQ

Kendisi IEEE Spectrum dergisine şöyle söylüyor: "Teşhis eksikliği en büyük zorluk. Hindistan"da, doktorları köylere ve gecekondu mahallelerine gönderen programlar var fakat ortada çok fazla hasta var ve yeteri kadar göz doktoru yok."

Eyeagnosis app

Peki kendisinin çözümü ne? Özel olarak eğitilmiş bir yapay zeka programı ve 3 boyutlu olarak yazılmış basit bir lens eklentisinin yardımıyla, hastalığı tarayabilen bir akıllı telefon uygulaması geliştirmek.

Marifetli sisteme Eyeagnosis adı verilmiş ve lise birinci sınıf öğrencisi olan Kopparapu, onu geçenlerde New York"taki O"Reilly Yapay Zeka toplantısında tanıttı.

kaynak, kaynak 2, kaynak 3

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biyom, Zonobiyom, Orobiyom, Pedobiyom nedir?

Habitat, Biyom, Biyotop nedir?