Bu Çılgın Nanoçip Cihazı Deriye Sadece Bir Kere Dokunarak Dokuyu İyileştirebiliyor

Elektrikli bir cihaz ile içteki bir yaranın üzerindeki deriye elektrik verdiğinizi ve onu sadece birkaç günde iyileştirdiğinizi hayal edin; hücreleri yeniden programlayıp dokuyu ve hatta organların tamamını yenisiyle değiştirebilen yeni nanoçip teknolojisinin vâât ettiği şey bu.

Ohio State Üniversitesi"ndeki bir takım tarafından geliştirilen ilk örnek aşamasındaki cihaz, deride duruyor ve yoğun bir elektriksel alan kullanarak altındaki dokuya özel genler iletiyor. Bu genler, vücuttaki yakın bir bölgede veya başka herhangi bir bölgede kullanılabilen yeni hücre şekilleri oluşturuyor.

Çalışmanın liderlerinden biri olan Chandan Sen şöyle söylüyor: "Yeni nanoçip teknolojimizi kullanarak, zarar görmüş veya tehlike altındaki organlar yenisiyle değiştirilebilir. Derinin, zayıflamakta olan herhangi bir organın unsurlarını yetiştirebileceğimiz bereketli bir toprak olduğunu gösterdik."

https://www.youtube.com/watch?v=tMQ51Kj2tS0

Araştırmacılar, hayvan testleri sırasında TNT kullanarak, yaralanmış bacakların dışındaki hücreleri yeniden programlayıp, onları vücut boyunca sağlıklı bir kan akışını düzenlemenin anahtarı olan damarsal hücreler haline getirmeyi başardılar.

Bir hafta içinde, yaralanmış bacaklarda etkin kan damarları ortaya çıktı ve ikinci hafta itibariyle TNT, yaralanmış bacakları kurtardı.

Dahası, aynı yöntem ile laboratuvarda oluşturulmuş sinir hücreleri kullanılarak, beyinleri hasar görmüş farelerin felçten kurtulmasına başarıyla yardımcı olundu.

Sen şöyle söylüyor: "Bunu hayal etmek zor, fakat başarmak mümkün. Yaklaşık yüzde 98 oranında başarılı. Bu teknolojiyle, deri hücrelerini sadece bir dokunuşla herhangi bir organın öğelerine dönüştürebiliyoruz."

kaynak, kaynak 2, kaynak 3

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biyom, Zonobiyom, Orobiyom, Pedobiyom nedir?

Habitat, Biyom, Biyotop nedir?