Pütrefaksiyon (=Kokuşma=Çürüme) Nedir?

Hücre içinde lizozomlarda bulunan proteolitik enzimlerin postmortem dönemde aktive olmaları sonucunda hücre yapısının bozulması otoliz olarak adlandırılmaktadır. Otoliz sonrasında dokuların gaz, sıvı ve tuzlara kadar parçalanması olayına kokuşma (pütrefaksiyon) denir. Kokuşmadan primer sorumlu bakteriler solunum sistemi ve barsak lümeninde saprofit olarak bulunan sporlu anaerobik bakterilerdir. Bazı clostridium türleri, koliformlar, mikrokoklar, difteriodler ve proteusların da aralarında bulunduğu bu bakteriler postmortem dönemde çoğalarak dokulara geçer. Septisemi gibi olgularda mevcut bakteriler çok hızlı çoğalarak kokuşmanın daha erken oluşmasına ve hızlı seyretmesine neden olur.

Kokuşma süresi organlar arasında farklılıklar gösterir. Göz, beyin, mide, barsaklar, karaciğer ve dalak daha erken kokuşurken, kalp, akciğer, böbrek, mesane ve uterus gibi kas ve fibröz dokudan zengin organlar pütrefaksiyona daha dirençlidir.




Adli Biyolog tarafından http://www.biyolojigunlugu.com/putrefaksiyon-kokusmacurume-nedir adresinde yayımlanmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Habitat, Biyom, Biyotop nedir?

Biyom, Zonobiyom, Orobiyom, Pedobiyom nedir?

Bellini Kanalları nedir?