Sigara izmaritlerinden yapılan asfaltlar sayesinde kirlilikten arınabiliriz.

Sigara izmaritlerinden yapılan asfalt, tüm o berbat çöpleri temizlememizde bize yardımcı olabilir

Ufak sigara izmaritleri çoğalarak, büyük miktardaki bir zehirli atık haline geliyor (bir yılda yaklaşık 1.2 milyon ton) fakat bilim insanları, bunları çevreden kaldırmanın yeni bir yolunu ortaya attılar: bunları yolların ve pistlerin içine istiflemek.

Sigara izmaritlerinden yapılan asfaltın, sadece bunların içerdiği tehlikeli kimyasalları mühürlemediği, aynı zamanda Güneş"ten gelen ısıyı daha az hapseden bir asfalt karışımı oluşturduğu ve binalarla dolu bögelerde sıcaklıkları artırabilen şehir ısı adası etkisini azalttığı gösterildi.

Avustralya"daki RMIT Üniversitesi"nde bulunan takıma göre bu izmaritler, dünyadaki en yaygın çöp türleri arasında ve bozunmaları uzun bir zaman sürebiliyor. Bu sırada da zarar verici içerikleri çevreye yayıyorlar.

Baş araştırmacı Abbas Mohajerani, "Yıllardır sigara izmariti kirliliği sorununu çözmek amacıyla sürdürülebilir ve uygulanabilir yöntemler bulmak için uğraşıyordum" diyor.

İçinde arsenik, krom, nikel ve kadmiyum bulunan zararlı kimyasallar, sigaraların içindeki süzgeçler tarafından hapsediliyor ve atıldıkları zaman izmaritlerde kalıyor.

kaynak, kaynak 2, kaynak 3

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Biyom, Zonobiyom, Orobiyom, Pedobiyom nedir?

Sporla üreyen omurgasız hayvanlar var mı ?‏‏‏‏‏